Bug Reports 8.6.x: Gameplay [READ INTRODUCTION BEFORE REPORTING!]

Discussion in 'Bugs' started by EleonGameStudios, Sep 6, 2018.

  1. EleonGameStudios

    EleonGameStudios Developer
    Staff Member

    • Developer
    Joined:
    Oct 20, 2014
    Messages:
    1,520
    Likes Received:
    9,490
    READ FIRST: For a proper testing procedure and bug reporting, we recommend the following preparations and workflows:
    1. Go to your steam library and VERIFY your game files!
      Steam > Library > Right-click Empyrion in the list > Properties > Local Files > Verify Locale Data
    2. Make sure you are NOT using a custom config!
      Go to this folder and check if only three files are there: Config_Example.ecf, EGroupsConfig.ecf and TraderNPCConfig.ecf: ..Empyrion - Galactic Survival\Content\Configuration
      Remove or delete any other file as long as testing with the release candidates!

    3. Avoid resuming any pre-Release Candidate savegame!
      There is a chance that changes we made do not translate to older savegames. Especially for bugs concerning terrain, loot and other playfield configs.
      Best practice: if you run into an issue with a savegame that was started BEFORE a RC has been released, please re-test the issue in a fresh new RC savegame again!

    4. Additional Routine: Delete the GAME CACHE when trying to reproduce a bug!
      The game cache saves some presets and may be source of a false positive reports or even be part of the problem. To make sure we have all the infos, please check the following folder when trying to reproduce a but and make a note in your report if the bug still happens AFTER clearing the cache: ..\Empyrion - Galactic Survival\Saves\Cache
    ----

    Continue or Quit’ (CoQ) Error

    1) When you get a so called 'CoQ' (Continue or Quit) error in SINGLEPLAYER, please do the following
    a) Exit the game (click QUIT or ALT+F4)
    b) go to this folder: C:\games\Steam\steamapps\common\Empyrion - Galactic Survival\Logs\
    c) watch for the folder name with the highest number and open it
    d) Find the Client.log which has been changed recently right click on the client log from when this happened & place your mouse cursor over 'Send to' create a compressed copy of it
    e) Open your Email, attach the compressed copy of the log & write what happened BEFORE the CoQ and send to:

    [email protected]

    The QA team will pick up your issue and decode or ask back more info.

    2) IF YOU RAN A COOP SERVER, you
    - need to send in the Client.logs for all players that were affected
    - need to send in the COOP server and COOP-client logs

    The COOP Client logs are in the SAME folder on the PC which started the session.

    Look for
    a) logs that start with 'Client_AsPf_'
    b) log that starts with 'Dedicated_'

    Send in both COOP Client and Server logs to the same Email address

    3) IF you are running a DEDICATED SERVER,
    go the the /LOGS folder, zip the whole thing (in case you do not know what are the latest files) + ADD an info on which playfield and WHEN (time stamp) the issue happened...and send it to the same Email address as well.

    -----

    GLOBAL ADVICE ON REPORTING!!

    1. If you haven an issue with a Base or Vessel with temperature, radiation, colliders, can-not-dock, o2 or plants not growing or anything that happens without anything else in the game world is directly affected, please ADD THE BLUEPRINT or the SAVEGAME and add an info if SP or MP! If you want to add your savegame, please upload your savegame to a cloud host (like dropbox, google,..) and add a LINK to your report

    2. If you having issues with something missing from your planet, spawned in the wrong place or anything that keeps being broken after resuming a savegame PLEASE UPLOAD the savegame to a cloud host (like dropbox, google etc) and add a LINK in your bug report

    3. If you CRASHED with a message "Continue or Quit" on a SP or MP game, PLEASE FOLLOW 'Continue or Quit' instructions as written above

    4. If you CRASHED back to desktop (empyion.exe does not work anymore) do the same as in (3.).

    5. If you game FREEZES (locked up), please make a note that this is a FREEZE (not a "Crash"). Add the same files as in 3. and maybe add a dxdiag as well.

    THANKS A LOT FOR YOUR SUPPORT! :)


    -----

    KNOWN ISSUES
    - Autominers do not deplete Voxel Deposits
    - Center of Mass Visualization doesn't appear until you enter the cockpit of any vessel.
    - O2 used up in a vessel on a breathable atmosphere planet
    - Large Blueprints (max size) are broken in 2 parts or do not spawn completely.
    - AI vessel RespawnDelay Timer not working
    - Drones stop spawning after the drone base regenerates
    - Trying to enter a vessel cockpit at high altitude can kill the player.
    - Not possible to texture some faces on "Beam" shape
    - Lettering symbols out of alignment
    - Symbol + and double+ are off about 1px in some directions
    - Symmetry plane left/right variant of thin hull blocks orientation is not mirrored correctly.

    - After changing playfields the weather is not displayed in the HUD or showing visually until a reload is done.
    - When de-selecting the checkbox for "Symmetry Plane" and re-checking it it does not go back to the plane that was set
    - Hiding palette during configure, keeps it hidden if you escape out and open it again.
    - Going down a steep hill with Player bike can break view (step off the bike should resolve this)
    - Player falling through the world when getting of a motorbike on uneven/mined terrain
    - Drones falling through terrain in MP (> We need a repro case for this still!)
    - Waypoints are not finding the quickest route through polar region
    - PC working when the active toggle is off (Switch the button 2x will fix this as a workaround)
    - Landing a vessel on a repair bay with 'Automatic mode' on the vessel can be repositioned away from the bay.

    - HV's can sink under water when approaching a structure that is loading in
    - Issue with renaming auto grouped groups being placed out of order.
    - Docked vessels that have the waypoint option enabled take the name of the vessel they are docked to
    -

    Should be fixed now, but plz observe:

    - Parts of structures morphing/appearing on other structures.


    =====================================


    REPORT TEMPLATE

    Post your bugs here using the following template:

    Mode: (Creative, Survival)
    Location: (Singleplayer, Dedicated Server, Peer2Peer Coop)

    SERVER NAME: (If the issue happened on a public server, please add the name here)
    SEED-ID: (Please always add the SEED-ID for SingleplayerSurvival games; Open the console. The Seed is noted somewhere to the "playfield loaded" dialogue)

    If applicable:
    MODIFIED PLAYFIELDS: Yes/No/DontKnow (<- YES if new planets or non-default playfields are used. Use DontKnow if you are not aware if anything has been changed)

    Reproducibility: (Always, Sometimes, Unable)
    Severity: (Trivial, Minor, Major, Crash)

    Type: (Global / O2Rooms / Temperature,Radiation / Player Armor,Boosters / Repair / Teleport,Portals / Instances / Triggers,Sensors / AIVessels / Gamestart / ... )

    Summary:

    Description:

    Steps to Reproduce:

    Screenshots, Crash Logs, any other Relevant Information or Download links:
     
    #1
    Andipro likes this.
  2. Germanicus

    Germanicus Captain

    Joined:
    Jan 22, 2018
    Messages:
    637
    Likes Received:
    767
    #2
  3. Pantera

    Pantera Moderator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    3,406
    Likes Received:
    2,889
    #3
    Germanicus likes this.
  4. Germanicus

    Germanicus Captain

    Joined:
    Jan 22, 2018
    Messages:
    637
    Likes Received:
    767
    Well, NOW I noticed that :D:D. Thx @Pantera
    I noticed the bug Thread BEFORE I saw the update of the public therefore the dumb question...just as the signature of @Hummel-o-War says;)
     
    #4
    Hummel-o-War likes this.
  5. Space Beagle

    Space Beagle Captain

    Joined:
    Oct 9, 2016
    Messages:
    718
    Likes Received:
    1,465
    Ok, just a little bug I just had on MP server (Farmland) - I will now restart game, clear cache & verify files. Maybe it's nothing, maybe you can check this on your own. I will try to send something if I have this problem again.

    Everything worked fine with controls after update in game-place where I was, playfield was in space (planet orbit) - then I jumped/warped to another planet orbit and my 'P' for ships control panel did not work, and my 'F' to interaction didn't work, and... All keyboard control mapping in settings are as before ('letters' wasn't erased or changed, I use your default mapping I think)
     
    #5
  6. Behemoose

    Behemoose Ensign

    Joined:
    Nov 9, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    9
    Mode: Survival
    Location:Multiplayer, have not tested in single player
    SERVER NAME: No Man's Land / Beer, Gunz, and Aliens

    SEED-ID: various
    If applicable:
    MODIFIED PLAYFIELDS: Yes, but also happens on unmodified
    Reproducibility: Sometimes
    Severity: Major

    Type: Player Vessels

    Summary: Vessels disappearing when parked in underwater tunnels. This happens whether or not they're docked to a base.

    Description:
    1. Dig tunnel under a lake
    2. Park vessels in tunnel
    3. Log off
    4. Log on again
    5. Vessel disappears, not even in registry
    6. ???
    7. Lose profit
     
    #6
  7. Runeshadow

    Runeshadow Commander

    Joined:
    Dec 25, 2015
    Messages:
    194
    Likes Received:
    195
    Mode: Creative
    Location: Singleplayer


    MODIFIED PLAYFIELDS: No

    Reproducibility: Always
    Severity: Trivial

    Type: Devices

    Summary: When editing the text on LCD screen, the text color and background are reset to black. It looks like the text has been deleted, but it hasn't.

    Tested in the latest build on older BPs. Maybe a clash of versions.
     
    #7
  8. Crusty

    Crusty Lieutenant

    Joined:
    Jun 15, 2017
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    Hallo

    Ist das so gewollt das es kein Waffenlimit gibt mehr gibt seit der neuen version?
     
    #8
  9. Hummel-o-War

    Hummel-o-War Administrator
    Staff Member Community Manager

    • Developer
    Joined:
    Jun 15, 2015
    Messages:
    7,320
    Likes Received:
    10,742
    Server? Eventuell deaktiviert?
     
    #9
  10. Hummel-o-War

    Hummel-o-War Administrator
    Staff Member Community Manager

    • Developer
    Joined:
    Jun 15, 2015
    Messages:
    7,320
    Likes Received:
    10,742
    We *might* need the savegame to check that. So it is not just "teleported" to the upside? Does this happen with other vessels as well and/or only in that underwater tunnel? (What about normal landside tunnels?)
     
    #10
  11. Crusty

    Crusty Lieutenant

    Joined:
    Jun 15, 2017
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    Also vor dem update ging das noch nicht.
    Und wo findet man das man es aktivieren kann.
     
    #11
  12. Crusty

    Crusty Lieutenant

    Joined:
    Jun 15, 2017
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    Aus der Fabrik spawnen sagt der geht nicht aber Schiffe die auf dem server sind geht es.
     
    #12
  13. Scorpion.it

    Scorpion.it Ensign

    Joined:
    Jun 17, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    When i load Empyrion, load of EAC is ok, then it go to the load screen (with the loading upper left) and it stuck.
    To answer Pantera, i use the antivirus of Windows..
     

    Attached Files:

    #13
  14. Hummel-o-War

    Hummel-o-War Administrator
    Staff Member Community Manager

    • Developer
    Joined:
    Jun 15, 2015
    Messages:
    7,320
    Likes Received:
    10,742
    Did you get a "Connection lost" popup? Did it work again after a few seconds?
     
    #14
  15. Hummel-o-War

    Hummel-o-War Administrator
    Staff Member Community Manager

    • Developer
    Joined:
    Jun 15, 2015
    Messages:
    7,320
    Likes Received:
    10,742
    In der gameoptions.yaml das maxblocks setting auf true setzen
     
    #15
  16. Pantera

    Pantera Moderator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    3,406
    Likes Received:
    2,889
    Ok can you try disabling your firewall then relaunching the game to see if that could be causing this ?
    Also can you try steam in offline mode & again try to launch it ?

    Have you tried to launch the game via the EmpyrionLauncher.exe in the installation folder ?
    steamapps\common\Empyrion - Galactic Survival
     
    #16
  17. Scorpion.it

    Scorpion.it Ensign

    Joined:
    Jun 17, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    tried to launch without firewall... no results
    tried to launch it from launcher.. no result...
    Going to try in offline mode..
     
    #17
  18. Space Beagle

    Space Beagle Captain

    Joined:
    Oct 9, 2016
    Messages:
    718
    Likes Received:
    1,465
    Nope, after I did 'cleaning' as I said and restart game - everything worked (and working) great!

    It is a large custom scenario and we are playing from version Alpha 8.0, so it's probably some inter-version gremlins... never had similar situation :)
     
    #18
  19. Vox

    Vox Ensign

    Joined:
    Aug 23, 2016
    Messages:
    17
    Likes Received:
    5
    Alpha 8.6.0 1867
    Single player, survival
    761952
    no mods

    Tooltip for base weps no longer show required ammunition
     
    #19
    Last edited: Sep 6, 2018
  20. Vox

    Vox Ensign

    Joined:
    Aug 23, 2016
    Messages:
    17
    Likes Received:
    5
    Alpha 8.6.0 1867
    Single player, survival
    761952
    no mods

    Cannot drill a rock -- "you cannot do that ghere, try further east or west"
    No base nearby
    FYI -- if try to use drone in same location, get message "Cannot spawn drone here too near an enemy base"
    No enemy base shows on radar. Nearest enemy base on map is 1K-plus away
     

    Attached Files:

    #20

Share This Page