More Info needed Can not start EGS with EAC

Discussion in 'Bugs' started by ZomBeGone, Aug 14, 2019 at 10:27 PM.

  1. ZomBeGone

    ZomBeGone Ensign

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    I start Empyrion on steam and a window flashes by quickly, then the EAC screen shows with the progress bar. the progress bar advances, then the window closes.
    In the mean time, steam shows Empyrion running, then when the EAC window closes, about 3-5 seconds later Steam reverts to Empyrion no running.


    starting Aug 13, It would not start with EAC, and has never started since.

    Clear cache, verify game, and restart system does not fix it.
    I reinstalled the game, did not fix it. (lost all my blueprints - but not a big deal)
    It WILL start in SP from running the .exe.
    Does NOT start in MP from running the EAC...exe.
    If I switch it to SP, it will start correctly from Steam, and I can play SP fine. MP no.

    I ran repair on EAC. did not fix.
    I deleted all in the EAC folder, and re-installed, restarted computer, and it did not help. I also did the uninstall.
    I verified EGS is in the firewall, and added EAC to the firewall.
    I went to the EAC website, and ran the 2 tests they have and they passed.
    I whitelisted EAC on bitdefender.
    I installed the latest WinDoz upgrade as of today. Did a virus scan.

    I tried the old version of Empyrion 5.5.1 and it started fine with EAC fine. (only old version I had)

    The game worked for the last 2-3 weeks with EAC, until Aug 13.

    I do not get any client logs when it does not start correctly.

    Any Ideas? I have been working on this for 2 days now.
     
    #1
  2. Daworm

    Daworm Ensign

    Joined:
    Aug 20, 2016
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I too am getting this.

    The only error I see generated is this in my event log.
    ---------------------------------------------------------------
    Faulting application name: bad_module_info, version: 0.0.0.0, time stamp: 0x00000000
    Faulting module name: unknown, version: 0.0.0.0, time stamp: 0x00000000
    Exception code: 0xc0000005
    Fault offset: 0x0000000042fbfa44
    Faulting process id: 0x3120
    Faulting application start time: 0x01d551cb47e1e72f
    Faulting application path: bad_module_info
    Faulting module path: unknown
    Report Id: 5424d05f-bb3c-440c-80a7-b78ff2d834c4
    Faulting package full name:
    Faulting package-relative application ID:
    ---------------------------------------------------------------

    Also a thread on the steam community around this too.
    https://steamcommunity.com/app/383120/discussions/2/1642045003580962901/
     
    #2
  3. Hummel-o-War

    Hummel-o-War Administrator
    Staff Member Community Manager

    • Developer
    Joined:
    Jun 15, 2015
    Messages:
    9,309
    Likes Received:
    13,530
    After a quick search, this is possibly this is an issue with EAC REGISTRY entries (which do not get deleted by reinstalling/remove)

    Use "regedit" in windows start button and search for EasyAntiCheat and delete the entries.

    On my PC i found the entries there:

    Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\EasyAntiCheat
    Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\EasyAntiCheat
    Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\FirstBoot\Services\EasyAntiCheat
    Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\EasyAntiCheat
    Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Valve\Steam\Apps\383120
    Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Valve\Steam\Apps\empyrion_EAC

    Note: Working on the REGISTRY is risky and please do so on your own risk. Possibly use EXPORT and save the original registry before working on it!
     
    #3
  4. ZomBeGone

    ZomBeGone Ensign

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    Still not working.

    I uninstalled EAC. Went to regedit and removed all the entries in the registry pertaining to EAC (Except the ones that specified file locations for things like EACinstall.exe)
    I rebooted system. reinstalled EAC, and tried Empryion again, and failed to start in MP.

    I removed EAC again, rechecked the registry entries.
    I deleted a file in Windows/system32/drivers/EasyAntiCheat.sys
    rebooted again, reinstalled EAC, and fail again.

    I tried running SCUM which uses EAC, and it works fine
    I tried running 7DTD which uses EAC and it it seems to work fine too.

    I noticed on steam when when I attempt to start Empyrion with EAC, that it indicates "Empyrion running...", and when the EAC screen goes away, it flashes for a moment "... sync.." . Its only flashes it for a split second so I can't really read it.

    I also find it odd that I don't get any client logs when it fails nor when I start the game from the .exe file.

    Any other ideas?
     
    #4
  5. SylenThunder

    SylenThunder Commander

    Joined:
    Jul 30, 2016
    Messages:
    213
    Likes Received:
    142
    Same issue here. Other EAC games work just fine, but Empyrion won't start. It loads EAC, and then when it should switch to launching the game client, everything stops.

    Tried a complete wipe and re-install, tried the registry hack. None of it has changed anything.
     
    #5
  6. SylenThunder

    SylenThunder Commander

    Joined:
    Jul 30, 2016
    Messages:
    213
    Likes Received:
    142
    Ok, so I managed to fix it.

    Go to the EAC folder, usually found at C:\Program Files (x86)\EasyAntiCheat
    Run the EasyAntiCheat.exe
    Select Empyrion in the drop down list.
    In the bottom left click on uninstall and let it run.
    Shut down your PC fully. (Win 10 users especially. Fast startup will prevent this from working, so disable it or bypass it with "shutdown /s /f /t 0" in the command prompt.)
    Start PC up again.
    Start Empyrion.
    Profit.
     
    #6
  7. ZomBeGone

    ZomBeGone Ensign

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    Did not work for me. I turned off fast startup, and did as you recommended, but no joy. :-(

    Glad you got your system working though.
     
    #7
  8. Fenra369

    Fenra369 Commander

    Joined:
    Apr 5, 2016
    Messages:
    194
    Likes Received:
    102
    Any fix to a bug that involves regedit is a terrible idea. Why is this broken?

    For the record, same symptoms as well. No idea why. I have done all the steps (excluding registry edit) above. I also have tried running the game with administrator for both the launcher and EAClauncher with no success. Non-EAC version works fine.
     
    #8
    Last edited: Aug 16, 2019 at 3:17 AM
  9. ZomBeGone

    ZomBeGone Ensign

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    At this point, I don't think its a problem in EAC, but in Empyrion. the RegEdit did not fix it. The fact the 5.5.1 works, and 10.5.x does not tells me something has changed. Also the fact that it started out as intermittent, then progressed to the point that it never works indicates some timing issue or race condition. I played about 1400 hours of SP and MP before, then 100+ hours on a server with 10.5.x, and saw it degrade over time, to the point it no longer works at all. Much as I hate EAC, they seem to be doing the job with other games, SCUM, and 7DTD.
    In the mean time, I guess I will go kill some Zombies, I am WAY behind on my zombie quota :D
     
    #9
  10. Taelyn

    Taelyn Administrator
    Staff Member

    • Developer
    • Administrator
    Joined:
    May 29, 2016
    Messages:
    2,662
    Likes Received:
    2,455
    They might be useing a different EAC version then we are. We update it all the time.

    There is a new EAC Version with 10.5 comeing (what doesnt take long anymore) please retry then (it should be fixed)

    I advice you not to mess to much with the register.

    Its not the game for sure. Please just retry with A10.5
     
    #10
  11. ZomBeGone

    ZomBeGone Ensign

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    I guess I have no choice but to wait. I have tried everything I can find to fix it, and am out of ideas. :-(
     
    #11
  12. ZomBeGone

    ZomBeGone Ensign

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    Does the experimental have this "fix" ? I know I will not be able to get on Space Life Online with it, but is it worth trying, or a waste of time?
     
    #12
  13. Taelyn

    Taelyn Administrator
    Staff Member

    • Developer
    • Administrator
    Joined:
    May 29, 2016
    Messages:
    2,662
    Likes Received:
    2,455
    No 10.5 isnt released yet to anything then internal
     
    #13
  14. ZomBeGone

    ZomBeGone Ensign

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    So I tried running empyrion on my portable computer (high end gaming). Once updated, I tried to run it and it failed EXACTLY the same way. It would seem that EAC has my account flagged or something? I tried to open a ticket with them before, but when I hit submit, it gave an error message, then said... get this.. "error: Your problem has already been reported and a fix will come out shortly" (this is total BS IMHO).
    I resent another technical support request, and after submit, all I got was "...", haha. Its a great way to deal with technical support, trash it!

    There was a crash from EAC about the time this happened with an attempted write to page 0. This is the only crash I have had with Empyrion.
    I have worked for the last 4 days trying to resolve this issue. It appears I am unable to communicate with EAC.

    Can anyone help resolve this issue? I don't thing EAC is going to help me directly.

    This is getting old :-(
     
    #14
  15. Taelyn

    Taelyn Administrator
    Staff Member

    • Developer
    • Administrator
    Joined:
    May 29, 2016
    Messages:
    2,662
    Likes Received:
    2,455
    As i said you need to wait for our update 10.5 :)

    Nothing else you can do currently
     
    #15
  16. SylenThunder

    SylenThunder Commander

    Joined:
    Jul 30, 2016
    Messages:
    213
    Likes Received:
    142
    SO, an update. I ran an older version of 7 days to die, which installed it's version of EAC for it.
    Now I'm having the issue again with not being able to launch EGS with EAC.

    So now that I've found the source, I can maybe isolate the issue.
     
    #16
  17. SylenThunder

    SylenThunder Commander

    Joined:
    Jul 30, 2016
    Messages:
    213
    Likes Received:
    142
    Ugh. previous fix isn't working now.
     
    #17
  18. Daworm

    Daworm Ensign

    Joined:
    Aug 20, 2016
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I added my Steam Folder exclusion on BitDefender - and working fine everytime.
    Removed the exclusion - faults constantly.

    Look at whatever AV you have and try exclude your Empyrion directory from scanning until 10.5 comes.
     
    #18
  19. SylenThunder

    SylenThunder Commander

    Joined:
    Jul 30, 2016
    Messages:
    213
    Likes Received:
    142
    I've had all my game folders excluded from BitDefender since forever. I install everything into D:\Games, and the entire folder is excluded.
     
    #19
  20. ZomBeGone

    ZomBeGone Ensign

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    Its interesting that "Bitdefender" keeps showing up for people with this problem.

    I will try excluding Empyrion today on bitdefender, although I have tried turning bitdefender completely off and no joy.

    I don't get client logs when the problem happens. Do you?
     
    #20

Share This Page