1. Hawkie

    Hawkie Commander

    Joined:
    Dec 7, 2018
    Messages:
    193
    Likes Received:
    110
    I have been looking at your problem description, and from my experience this usually is not due to EAH, but might be EAH using a port that is in conflict, or starting the game with a different config file than you do with standalone. Here is some troubleshooting steps to start eliminating causes:

    1. Try to start the game using the dedicated executable and with same config file as EAH is set up to use. Do this from a command prompt (non elevated). If problem occurs you should look into conflicting ports. (se later suggestion for troubleshooting).
    2. If you have fail on step 1, try to start the game again with the dedicated executable and in an elevated command prompt (as admin). If problem disappears, then its more likely a file access problem that occurs in some situations.
    3. Start game with EAH then just close EAH without stopping the game. If problem occurs EAH is not the problem, but something in your configuration. In this case i would try to change the external port range (remember to also change allowed incoming ports in your router as well). If problem is gone after port change, then you problem was most likely a port usage collision.

    This is a little powershell script i made to collect data on what process uses ports on my computer. To use it, use Start/Powershell ISE (run as administrator), paste in this script and run it (you can also save it in a textfile and name it with a .ps1 name and then run it:


    Code:
    $activeports = Get-NetTCPConnection|where RemotePort -NE 0|select *
    foreach ($port in $activeports)
    {
    $searchprocess = $port.OwningProcess
    $targetprocess = get-process|where Id -EQ $searchprocess
    
    $reply = "Port number " + $port.LocalPort + " is owned by " + $targetprocess.Name
    write-host $reply
    }
    
     
    #601
  2. PopeKael

    PopeKael Ensign

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    14
    Likes Received:
    3
    Thanks for the reply Jascha.

    1a. No mods. The scenario is just a copy of a multiplayer config.
    1b. We have had 4 people online in our discord and in the game. We all drop simultaneously. The server isn't under any heavy load at all.
    1c. You'd need to expand on this as I don't know what you mean by the registry and where to look in the logs.

    2a. The game is running on SATA SSD
    2b. CPU runs at around 10-15% The memory pool is around 9gb of 24gb
    2c. I let Windows 10 (Enterprise) sort out the threads

    3a. I just started using it to see what I could do. Aside from adding the welcome message and the MOTD, I haven't added anything (yet)
    3b. I can have a look at that when I see a gap on the users online but if they are disabled by default, I didn't turn them on.

    I'll certainly send you through some logs when I run the EAH up again for further tests. Alas, it may be a few hours running before we see the disconnects but I'll capture all the logs I can find.
     
    #602
  3. PopeKael

    PopeKael Ensign

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    14
    Likes Received:
    3
    Thanks for the reply Hawkie

    I'll take a look at these points and see what turns up. It does give me a starting point for the diagnostics process
     
    #603
  4. Jascha

    Jascha Administrator

    • Moderator
    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    1,194
    Likes Received:
    690
    Thanks for the answers

    The registry is ingame... where you see for example all your ships in the universe. There is currently a bug ingame that causes disconnects during a request to find those data. But with only 4 people... hm I doubt it..

    This can be an issue. But again: you only have 4 people, so hm....

    But its not by chance the time when EAH sends the MOTD or? Some had issues with MOTD spam etc... or maybe if EAH sends it all tat the same time..... but still its only 4 player. You could see that if EAH shows the MOTD message in chat during such a disconnect.

    and what @Hawkie said are good points to check.
     
    #604
    Hawkie likes this.
  5. Ghostwolf0208

    Ghostwolf0208 Ensign

    Joined:
    Mar 12, 2022
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Hi ,

    getting an error message when I want to set up the game options on EAH.
    error message.jpg
    can anyone help me ?
     
    #605
    Last edited by a moderator: Mar 13, 2022
  6. Taelyn

    Taelyn Administrator
    Staff Member Community Manager

    • Developer
    • Administrator
    Joined:
    Oct 4, 2021
    Messages:
    438
    Likes Received:
    846
    Remove DiffEnemySpawnRate from the GameOptions.yaml. This is not a valid option anymore
     
    #606
    Germanicus likes this.
  7. DJ Mikey

    DJ Mikey Ensign

    Joined:
    Mar 19, 2022
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Hi I run a private server and everything was ok until last update now the log file is trying to find playfield_static.yaml on my root c drive but I have never had one. Is there something I'm missing in the config files? Log file included in post
     

    Attached Files:

    #607
  8. Taelyn

    Taelyn Administrator
    Staff Member Community Manager

    • Developer
    • Administrator
    Joined:
    Oct 4, 2021
    Messages:
    438
    Likes Received:
    846
    This is for EAH, not for server support. Try the general part of the forum please
     
    #608
    Germanicus likes this.
  9. cpspok

    cpspok Commander

    Joined:
    Sep 3, 2016
    Messages:
    200
    Likes Received:
    21
    Anyone ever get this working with Gportal ? would love to get it working once again but cant get it working atm with Gportal servers .

    thanks
     
    #609
  10. Eglaore

    Eglaore Ensign

    Joined:
    Aug 6, 2022
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Hello, I just came back to the game with the 1.8 update and have used EAH with no issues in the past but this time around when i try to look at structures nothing shows up, I just get a blank window. I'm running the reforged eden scenario and everything else is normal.

    Thank you
     
    #610
  11. Jascha

    Jascha Administrator

    • Moderator
    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    1,194
    Likes Received:
    690
    Hey,

    did you also got the latest EAH version. There should be no issues.
     
    #611
    Germanicus likes this.
  12. Eglaore

    Eglaore Ensign

    Joined:
    Aug 6, 2022
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I believe so.
    [​IMG]
     
    #612
  13. Jascha

    Jascha Administrator

    • Moderator
    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    1,194
    Likes Received:
    690
    Maybe you need to recheck /reset all your config. If only the structure list is empty, make sure your are loged in to the game, have the right settings in the config-structure tab, that your game/save game path is set correct in eah and eah gets the right dedicated.yaml
    Also check if your playfields are listed. If not, there might be a completely different issue with your playfield scenario folder. etc.... could be a lot.
     
    #613

Share This Page