CURRENTLY not reproducible Loading a 1.6 save in Experimental 1.7 results in crashing Empyrion

Discussion in 'Currently not reproducible' started by Myrmidon, Dec 4, 2021.

  1. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,422
    Likes Received:
    2,940
    Build:3612
    Mode: SP
    Mode: Both Survival and creative

    SEED-ID: Does not matter

    If applicable:
    MODIFIED PLAYFIELDS: No

    Reproducibility: Always
    Severity: Major

    Type: Crash on old save load

    Summary: For both survival and creative loading a 1.6 save in Experimental 1.7 results in crashing Empyrion

    Description: As summary

    Steps to Reproduce:
    1) Use an 1.6 save either survival or creative. (Does not matter if it is a scenario or vanilla either.)
    2) Load the previous game on Experimental 1.7
    3) Crash happens every time.

    Crash Log Download link
     
    #1
    ravien_ff likes this.
  2. Pantera

    Pantera Administrator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    7,942
    Likes Received:
    9,009
    I just tried multiple older saves & have not triggered any issue loading in to them with v1.7 B3612 or our current internal build in SP or MP (survival or creative). Some of them:

    older saves test.jpg

    Also the "Client log" attached doesn't show anything.

    Can you attach a copy of 1 save you have an issue with ?
     
    #2
    Germanicus likes this.
  3. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,422
    Likes Received:
    2,940
    I was going back and forth between 1.6.3 and Exp 1.7.2, This time I had to manually delete faulty saves and make new ones and also their cache folders. Among other things re verified local files just in case. I managed to load a fresh 1.6.3 save in Exp 1.7.2 and even start a scenario Invader vs defender in Exp 1.7.2, but failed to resume a Reforge eden scenario save created in 1.6.3 or start a fresh new game with the same scenario. Load does not pass past "Creating planets" 2% in both failed cases. So let's assume either is something on my folders or the Workshop scenario. On both failed cases the logs are truncated like the one I provided.

    Screenshot from 2021-12-05 08-03-38.png Screenshot from 2021-12-05 08-24-27.png

    This is the link to the failed newly started Reforge Eden 1.6 scenario in Exp 1.7.2

    The folder exists under saves/games but does not show up in resume in game.

    Upd. 1)I continued trying to load old Reforged Eden 1.6 scenario save and created more logs. The loading now crashes at "loading planets 26%" Had to previously delete cache folder from everything between attempts Link of log file.


    Upd. 2) I tried to resume a save started with Exp 1.7.1, resume on 1.6.3 and the game loaded but the character was out of the SV I was previously piloting and I could not look around neither with mouse nor the keys. The mouse cursor was moving freely on screen. I could open console and attempt to activate "god mod" bust still the character could not move. Was floating above the ground at the position I had left piloting the now gone SV. Maybe SV was above or bellow the character but could not see. I could see the green triangle in map exactly at my position though.

    PS : I am not sure if it is a relevant info regarding the controller . In 1.6.3 while piloting a vessel I use the cursor keys on keyboard to point the vessel up,down left and right. Between Exp 1.7 and 1.6.3 I up and down are inverted. In 1.6.3 I press cursor up and the nose of the vessel points downwards. In Exp 1.7 I press cursor up and the vessel starts pointing up!!! Same inversion happens with cursor down key. Left and right are not affected. Does not change if I have controller active or disabled in control settings. Also the key to "Always running" does not work in Exp 1.7.

    Seems something is changed between versions.
     
    #3
    Last edited: Dec 5, 2021
  4. ravien_ff

    ravien_ff Rear Admiral

    Joined:
    Oct 22, 2017
    Messages:
    8,724
    Likes Received:
    16,110
    You really can't resume a 1.7 game in 1.6. That may corrupt your save.
     
    #4
  5. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,422
    Likes Received:
    2,940
    Had to try...for educational purposes. Regarding the opposite and more common, loading a 1.6 in 1.7, I suspect changes in the AI controller is the "culprit".
     
    #5
  6. Pantera

    Pantera Administrator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    7,942
    Likes Received:
    9,009
    So to clarify you have been taking saves back form v1.7 to v1.6 ?
    When you take a save to a higher version it won't be compatible with a previous version.
     
    #6
  7. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,422
    Likes Received:
    2,940
    I suppose you mean "take a save from a higher version" And yes, I tried once out of curiosity. It is out of the scope of this bug report.
     
    #7
  8. Pantera

    Pantera Administrator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    7,942
    Likes Received:
    9,009
    RE.jpg

    just 2 of the attempts showing new games with RE v1.6 that is available on the workshop (I have an older save started in v1.6 with RE) & all of them load fine without an issue in to v1.7.

    What are the steps to reliably trigger an issue ? @ravien_ff do you know of anything seeing that this is being said about RE ?
    1)
    2)
    etc

    Do you have a save game started in v1.6.3 that A) you can load fine into v1.6.3 & B) that hasn't been loaded into v1.7 yet but when you do load in to v1.7 with a copy of it the problem triggers ?



    This save is not useable it is missing the game.dat & some folders.

    This log doesn't show anything useful no "error" was captured.
     
    #8
    Germanicus likes this.
  9. ravien_ff

    ravien_ff Rear Admiral

    Joined:
    Oct 22, 2017
    Messages:
    8,724
    Likes Received:
    16,110
    I will have to test Monday when I get a chance, but I have not heard of any issues so far.
     
    #9
  10. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,422
    Likes Received:
    2,940
    A. The following link contains two save games both created before Exp was introduced. Both work perfectly well in Empyrion 1.6.3 but fail to load in Experimental 1.7.x . One is a Creative game and the other a save with Reforged Eden scenario 1.6 created since Empyrion 1.6.1 was introduced and I continue to play with it since then. Link to compressed file with both saves here.
    B. I can not do anything about it. The state of the save was created by Empyrion. I Just started a fresh Reforged Eden scenario save in Empyrion 1.6.3 successfully, exited the game, then switched to Exp 1.7.2 and attempted to load again. The result is what is included in the save I provided.

    C. I can not do anything about it. Empyrion creates the log files. I provided the file as is.

    upload_2021-12-5_22-18-6.png
     
    #10
  11. Pantera

    Pantera Administrator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    7,942
    Likes Received:
    9,009
    Please also provide a copy of the scenario these save games use called "Reforged Eden 1.6 local" (this is needed to be able to load into these saves you have linked to)
     
    #11
    Germanicus likes this.
  12. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,422
    Likes Received:
    2,940
    It has nothing to do with it but ok . For example RE 1.6 creative is the Reforge Eden as it is from the workshop started Creative mode. Nothing changed there, but it will not load. Can you resume RE 1.6 (creative) I provided in the file?

    The link is here.


    I did the same with another scenario Started Ascension RE - Unchained v1.7 in Empyrion 1.6.3. After landed with pod exited the game and subscribed to Experimental 1.7.2. I tried to load the save and is crashes. The save game and log are found here.
     
    #12
    Last edited: Dec 6, 2021
  13. Pantera

    Pantera Administrator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    7,942
    Likes Received:
    9,009
    When a save game is supplied that uses a custom scenario we must have access to the scenario otherwise we cannot load into the save.

    I have managed to load into the saves you put here without any issue & with the logs not showing any messages/errors I cannot see why this happens for you.
    RE2.jpg

    ===

    Just something I noticed in your logs (which I doubt has anything to do with this but you just never know) is the "vendor" for your gpu instead of saying "nvidia" shows as ATI & the driver version is different from the usual nvidia numbering:

    From your log "Client_211206-090202-01.log"
    Version: Direct3D 11.0 [level 11.1]
    Renderer: NVIDIA GeForce GTX 1070 (ID=0x67df)
    Vendor: ATI
    VRAM: 8438 MB
    Driver: 1.0

    What mine shows:
    Direct3D:
    Version: Direct3D 11.0 [level 11.1]
    Renderer: NVIDIA GeForce GTX 1070 (ID=0x1b81)
    Vendor: NVIDIA
    VRAM: 8088 MB
    Driver: 30.0.14.9613
     
    #13
    Germanicus likes this.
  14. Germanicus

    Germanicus Rear Admiral

    Joined:
    Jan 22, 2018
    Messages:
    7,177
    Likes Received:
    10,982
    His System is running on Linux AFAIK which is eventually the reason for the different Driver Numbers.
     
    #14
  15. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,422
    Likes Received:
    2,940

    Then we can consider this bug report closed. Worst case scenario I will quit playing RE and PE and any scenario can not continue or start in Empyrion 1.7. Problem solved. Maybe it might be my SSD disk, which is an investigation outside of the scope of this BR.

    You forgot the case I am on dual boot PC. Also I can start Vanilla on 1.6.3 and continue on Exp 1.7.2 on both Windows and Linux.


    Update : My last assumption that was something wrong with my SSD (or my files) proved to be right. I managed to re-locate the save files and successfully load the 1.6.1 started old save of RE scenario on exp 1.7.2


    Screenshot from 2021-12-06 16-26-28.png Screenshot from 2021-12-06 16-35-14.png
     
    #15
    Last edited: Dec 6, 2021
    ravien_ff likes this.

Share This Page