[TOOL] Savegame Transfer Tool - Copy bases/ships from one game to another

Discussion in 'The Hangar Bay' started by byo13, Oct 23, 2020.

  1. japp_02

    japp_02 Commander

    Joined:
    Feb 11, 2021
    Messages:
    442
    Likes Received:
    184
    Hello byo13, I hope you are doing well and wish you a nice 2022!

    I have some questions about how to proceed:
    a) I have a big platform (=base) where my small ships are docked but my CV on in is landed undocked. So I must move the docked ships in the wild prior of spawning them in a new save? And leaving the ships on the platform would it hamper the spawn of the platform in the new save?

    b) Is it possible to respawn a base from an old savegame *exactly* at the same position and the same orientation/depth in a new savegame assumed of course that the planet is the same, and the seed nr. of both saves are the same? (I assume that the planet topography has not changed). How do I achieve that? It's a surface base that I have modified from a workshop blueprint and saved as a custom blueprint.

    Thank you!
     
    #141
    Last edited: Jan 16, 2022
    byo13 and Myrmidon like this.
  2. byo13

    byo13 Captain

    Joined:
    Jul 13, 2020
    Messages:
    434
    Likes Received:
    645
    @japp_02 All is great here. Got the COVID, me and my missus but everything's fine now. How's it going?
    a) You'll have to copy them individually. It doesn't matter if they are docked or not because they will be copied undocked from anything. Someday I might be able to implement some improvements to bring all docked entities in a single copy but it's too demanding for me right now as I have two jobs (day and night);
    b) the base will only be placed in the position the player is at, assuming the checkbox for that is checked. It'd be easy to implement something like this but I think another option to "keep position intact" would be confusing to the majority of the users who won't need to use that. :)
     
    #142
    ravien_ff likes this.
  3. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,101
    Likes Received:
    2,327
    I never thought that could be possible via tools. On the other hand in saves docked vessels remain docked between game-play sessions. Keep that in your to do list please. Would be awesome to bring @jrandall 's Helios with docked modules or @XCaliber 's Bayonet with docked modules also. No need to hurry of course.

    As an idea : If you like, you can present the community with a pol of 2-3 next features you want to implement and code them prioritizing according to results. Of couse other ideas may come in your mind and some one else's too.
     
    #143
    byo13 likes this.
  4. japp_02

    japp_02 Commander

    Joined:
    Feb 11, 2021
    Messages:
    442
    Likes Received:
    184
    What effects will a ship transfer have on its repair template? If you save a new template after transfer will it stop to work on a repair bay for some reason?

    Thanks,
     
    #144
    Last edited: Feb 19, 2022
  5. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,101
    Likes Received:
    2,327
    Repair template has nothing to do with the transfer. It will work properly.
     
    #145
  6. El_Globo

    El_Globo Commander

    Joined:
    Jul 2, 2020
    Messages:
    148
    Likes Received:
    72
    Hi,

    Does it still work ? I just made a try today with the version 1.7.6.3717 of the game and it is running without result. I had to kill the neverending process.
    Note that I have migrated my OS from windows 7 64 pro to windows 10 64 pro and that it is the first try since the update. It was working fine before.
     
    #146
  7. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,101
    Likes Received:
    2,327

    I used it without a problem after the last update. On the other hand I did that on linux through steam...
     
    #147
  8. El_Globo

    El_Globo Commander

    Joined:
    Jul 2, 2020
    Messages:
    148
    Likes Received:
    72
    I just tried to execute the .exe with various compatibility modes, but it did nothing...
    99% of my previous installed programs on windows 7 migrated to windows 10 by microsoft tool work. Th only one that is broken is an old version of paintshop pro X2.
    I guess it has nothing to do withy my modded ecf files since it worked previously with them. And I get no errors when I launch Empyrion with my mods.

    Of course I can go over it, but this tool is quite useful.
     
    #148
  9. japp_02

    japp_02 Commander

    Joined:
    Feb 11, 2021
    Messages:
    442
    Likes Received:
    184
    To my experience most programs that stop to run in Win 10 when they worked in Win 7 before will run if you set the necessary compatibility modes which are usually:
    - Start the transfer tool in 'Start as Administrator' which you can do either by right-clicking on the app or by setting it in the transcompatibility mode (2nd checkbox active)
    - Disable Fullscreen optimization in the compat mode (3rd checkbox active).
    In addition to this you may have to chose Win7 in the compat mode. If still it doesn't run you may miss some C++ redistributable library of the year 20XX that you need to install (that's however outside of my knowledge, only the tool author can tell you that.)

    You said you tried various modes, but the settings above are essential in these cases. Another solution may be to install Empyrion in a accessible folder which is outside of the Program (x86) folder, make sure all files are not write-protected. You can move the complete Steam install into such a folder and run the game from a shortcut pointing to 'Empyrion.exe'; you would have to tell this path to the transfer tool also, still running it in compat mode as above.

    Finally, if all fails, I still have a howto for a manual method which essentially does all what the transfer tool does, it was in the Guide section of Steam for the game but I removed it thinking it's obsolete now because of the tool. If you want I can copy-paste this text here.
     
    #149
    Last edited: Mar 1, 2022
    Myrmidon likes this.
  10. OldGamer62

    OldGamer62 Ensign

    Joined:
    May 22, 2021
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
     
    #150
  11. OldGamer62

    OldGamer62 Ensign

    Joined:
    May 22, 2021
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Please copy and paste manual instructions here

    Thanks in advance
     
    #151
  12. japp_02

    japp_02 Commander

    Joined:
    Feb 11, 2021
    Messages:
    442
    Likes Received:
    184
    Here's the manual method as for my old Steam guide to transfer ships (bases not recommended, do it with console sbp command).

    Important notes:
    Step 6 of the method may not work as reported in the Steam feedbacks from players, so better not lose your time with it, use the console to edit your credits, level and faction rep. You can also reset mission chapters with the console.
    Step 5 will cause problems too: The transfer for ships will work but their color will be messed-up and your ships will have the wrong core, the workaround is to respawn your ships with sbp command and transfer manually the container contents with F4 after which you delete the transfered ships; this is faster than changing the core and messing around with the color tool to make corrections.

    (copy-paste from my notes):
    ------------------------------------------
    Restarting a new game is necessary when a new game update comes out and you want to see all new features applied, especially new POIs, updated storylines etc., and you also want to keep all your belongings in order not to restart at square one. The following describes 2 procedures to do this, the full manual method and comfortably using the included tool. It is highly recommended to use the tool, so jump to point 2 or read the doc comming with the tool, I describe the manual method only so you can understand the fundamentals with it. My guide on Steam also describes the full method.

    I. Full manual method

    The situation is: You have an old savegame or your current game, you keep it until you are done with these steps, you start a new game and you transfer your vehicles and containers into the new game. The procedure is based on a video released by Spanj, here the Youtube link:


    In the following I write down the procedure described in the video.

    1)
    In your current game that you will leave, make sure every ship you want to transfer is not docked to another ship. Transfering bases with the following method will also work, but the terrain in the new world could cause some problems so better transfer all the content of your base containers into your ship containers, if necessary add new provisory containers in one of your ships. For safety measure, make a blueprint of all your ships and bases, this will ensure that all the recent changes you made on these entities will be saved and can be respawned.

    2)
    Once everything said in 1) is setup correctly, take a notepad and write down all the IDs of your vehicles you will transfer with the 'di' console command.

    3)
    Now start a new game and setup the game options to your liking, you can start in a new world or in the same world, set your seed nr. accordingly.

    4)
    Once your escape pod has landed give the 'im' command in the console and get yourself the appropriate STARTER BLOCKS for all your vehicles that you will transfer. Place these blocks on the ground at some distance from each other keeping in mind that the space will be filled with your ships and vehicles when you do the next steps, so make sure there is enough space and preferably flat space.
    Get all the IDs of these starter blocks, n the opened notepad from step 2) write them accordingly beneath the ones you have already written down in your old game. Now quit this new game.

    5)
    Open the game folder at
    C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Empyrion - Galactic Survival\Saves

    Open the 'Games' folder and locate your new game and your previous game, sort by date and look at the names. Open an Explorer for both games, this will make file transfers easier.
    In your old game, open the Shared folder and locate the folders whith the IDs in your notepad; you will copy the 'area' file from the old game into the new game, repeat with all IDs and copy-paste all these 'area' files. With all this, if you restart the game you will find all your ships and all have the correct container contents from the previous game. However 2 corrections need to be made:
    a) If your ships had a custom color, then the wrong color may show-up and you would need to correct this with the painting tool. As Spanj told me: "Repaint is easy, you just adjust the colors in the color tool and it applies directly the whole ship, providing you do it while pointing the tool in range of the ship."
    b) The ships transfered are still not yours technically, you need to replace the cores, give yourself cores for your vehicles, go find and destroy the cores on your vehicles and replace them with your cores, be very careful not destroying anything else in the process!

    If you want you can now play from here, or you can additionally transfer your player data (see next point).

    6)
    To transfer the player's data, go in both 'Games' folders and navigate to the 'Players' folder. Copy all files from the old to the new game, this will transfer all your player's progress, factory contents, levels and PDA progress. Transfering your player data like this will however cause to spawn your player where it was in your old savegame, so you need to use the teleporting console command 'tt' to relocate the player to the transfered ships; shift-right-click on the map to chose the right location to relocate yourself.

    You are now done and can replay from there! Find a suitable place for your base, spawn it and re-transfer the container contents. Good luck in your new game!
    -----------------------------------------------------
     
    #152
    Last edited: Mar 14, 2022
    byo13 and OldGamer62 like this.
  13. OldGamer62

    OldGamer62 Ensign

    Joined:
    May 22, 2021
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Thank you very much..
     
    #153
  14. GaryFan

    GaryFan Ensign

    Joined:
    May 24, 2022
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    Hi byo13:
    As I was trying to download the tool. Why does it keep telling me that I do not have permission to access the content?
     
    #154
    byo13 likes this.
  15. byo13

    byo13 Captain

    Joined:
    Jul 13, 2020
    Messages:
    434
    Likes Received:
    645
    @GaryFan I think they've changed the forum policies regarding attached files and that may have affected the download.
    Please try the link below:
    https://www.dropbox.com/s/2xpcrn76h037art/EmpyrionSavegameTransferTool.zip?dl=0

    I will update the main post. Thanks for reporting.

    @OldTimersGaming @japp_02 @El_Globo I'm using the tool extensively in Windows 10 and 11 so I'm thinking there may be some other factor in action here as there are no third party requirements whatsoever. To those who are having this issue, did you try putting the exe file in your antivirus ignored files? I don't think it has anything to do with compatibility modes in this case as the software was written in Windows 7 & 10 as I upgraded my computer. The tool doesn't make any initial checks on loading to justify not opening (just checked). So I'm thinking there's something else installed that is preventing the software to run. I'd be happy to help if you could track down the source.

    [EDIT] Sorry for taking so long to respond. I have two jobs now and I'm also a graduate student.
     
    #155
    Last edited: May 25, 2022
    El_Globo, japp_02 and Myrmidon like this.
  16. El_Globo

    El_Globo Commander

    Joined:
    Jul 2, 2020
    Messages:
    148
    Likes Received:
    72
    Thk for the answer. I tried a lot of things to bypass the non working program but nothing did work.
    I even managed to create a dump file, but I don't know how to use it. Interesting fact is that the dump file was more than 2 GO..
    The problem is that I CAN launch the savegametool program, I can choose the origin saved and the destination. The origin file show properly the base & my SV, so it can read it.
    It is when I click "execute" that the program runs endlessly and I have to kill the process.
    Very annoying. Of course I can do without with the console, but it was an interesting tool, especially if you want to transfer your roleplay game from a EXP V1.8 phase I to phase 2....
    What bother me is that I have no clue of what to do to find the issue. And this program doesn't write into registry, so I can't even uninstall/reinstall and hope it works !
     
    #156
  17. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,101
    Likes Received:
    2,327

    An odd idea it might help:

    Install a virtual machine utility on your windows.
    Create a virtual machine with a new windows installation and only there copy the folder of the tool
    Execute the tool inside the virtual machine and try your luck with the transfer

    I use the tool on linux where the windows programs run in a compatibility layer proton, but also I have tested the tool in virtual macine environment and works fine.
     
    #157
  18. japp_02

    japp_02 Commander

    Joined:
    Feb 11, 2021
    Messages:
    442
    Likes Received:
    184
    I don't know if this is the reason, but did you chose the right account name in the tool? If the save was from another account the tool may not work at all because of the save folder structure which is account-name dependant (the long xxxxxxx number folder is related to your Steam account).

    Bases are not recommended to be transfered by the tool IIRC, it's possible but according to page 1 instructions there could be problems with placement. Just blueprint your base in your old savegame after transfering cargo contents in one of your vehicles, so you can simply respawn the blueprint in your new save with the 'sbp' console command, this will allow you to do a precision placement of your base easily. After that you transfer the vehicle and re-transfer the cargo content into your base.
     
    #158
    Last edited: May 29, 2022
  19. El_Globo

    El_Globo Commander

    Joined:
    Jul 2, 2020
    Messages:
    148
    Likes Received:
    72
    I only have one account and before I upgrade my windows 7 64 into windows 10 pro using the microsoft free upgrade tool, base transfert was working fine.
    As I said, it is when I click on "execute" that the programs bugs. Looking at the program process consumption using ctrl+alt+sup I see that its memory usage grows endlessly ! I have to kill the process.
    Curiously I only have two programs so far that don't work after the migration : this one and Paintshoppro X2....
     
    #159
  20. Myrmidon

    Myrmidon Rear Admiral

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    2,101
    Likes Received:
    2,327
    He means this :

    upload_2022-5-29_14-9-18.png



    On the other hand is it possible to have more than one player in the same Empyrion folder?
     
    #160

Share This Page