Filed / Tracking A10 Survival Drill "pauses" while holding mouse button [6372]

Discussion in 'Bugs' started by Pach, May 14, 2019 at 2:38 PM.

  1. Pach

    Pach Captain

    Joined:
    Dec 16, 2017
    Messages:
    387
    Likes Received:
    426
    Mode: Survival
    Mode: Singleplayer

    SERVER NAME: N/A
    SEED-ID: 953893
    If applicable:
    MODIFIED PLAYFIELDS: DontKnow (added more than default planets)

    Reproducibility: Random
    Severity: Trivial

    Type: Drilling (voxel nodes)

    Summary: A10 Survival Drill "pauses" while holding mouse button while drone drilling.


    Description: While drilling a (voxel) ore node, my survival drill would "pause", even though I was holding the mouse down to drill. This appears to be random: it just shuts off. The "spinning dot" that shows you are drilling stops moving, and it stops collecting ore. Moving the mouse starts it up again. Re-pressing the mouse does NOT always start it up again. See attached video: I'm holding the mouse down almost constantly the whole time, and it keeps "pausing". It resumes when I move the mouse.

    I almost always drone-drill, so I don't know if this is exclusive to drones, or a general problem.

    While this happens while pointing "up" in the video, I've had it happen pointing "down" as well.

    Screenshots, Crash Logs, any other Relevant Information or Download links: ( Note: for more complex reproduction usecases that require quite some "setup", please create a savegame and upload it to a service. Add the download link right here. Thanks in advance for saving us time to adress your issue! :)

    Video link:
     
    #1
    Welderold, Andipro and Germanicus like this.
  2. Andipro

    Andipro Lieutenant

    Joined:
    Aug 9, 2018
    Messages:
    55
    Likes Received:
    50
    I've noticed the same buggy drill behavior! Hope the Devs will patch soon!
     
    #2
  3. ravien_ff

    ravien_ff Rear Admiral

    Joined:
    Oct 22, 2017
    Messages:
    2,331
    Likes Received:
    4,635
    I've noticed this too.
     
    #3
  4. Zaflis

    Zaflis Commander

    Joined:
    Sep 15, 2017
    Messages:
    275
    Likes Received:
    149
    This isn't only limited to survival drill, it bugs the same way on the next tier drill too.
     
    #4
  5. Germanicus

    Germanicus Rear Admiral

    Joined:
    Jan 22, 2018
    Messages:
    2,051
    Likes Received:
    3,769
    As written in another Part of the Forum - in my Opinion it happens most of the time, with both Drills, when I use the Drone.
    I tried to drill by Hand and the issue was not as hard as with the Drone. By Hand it only happened when the Ore or wall was out of reach of the beam. On the other hand using the drone and hovering almost on the Ground and the Drill stops...:rolleyes:
     
    #5
    Andipro likes this.
  6. rewt

    rewt Lieutenant

    Joined:
    Nov 29, 2015
    Messages:
    83
    Likes Received:
    78
    I found a way to somehow reproduce the bug.

    I was trying to drill a magnesium asteroid with a drill (old drillt2) and 80% of the time when i was drilling it consumed "ammo" but didn't drill (Left it trying to drill for over 1 min)

    When i moved the mouse to a bit left or right (specially when i was pointing @ stone) it started drilling again but it paused after x amount been drilled. It is not the range cause i was like 0.5M away.

    Now here is the strange part.

    With the "debug drill" this almost didn't happened (you must know the "bug" to notice it)

    I can not post a bug report cause i use a custom config (craft times and stacks but still custom)

    Taelyn from discord told me to post it despite the custom config.

    So to sum up with an normal drill go to an asteroid (magnesium that is T2 ore is better for reproducing)
    Start drilling without a drone but do not change direction with the mouse only move forward as you drill (you wont drill alot ;p)
    The drill will still use ammo but wont drill unless you change direction with the mouse to a new area and back again
    Bare in mind that to "unpause" the drilling you must manage to drill something or destroy something
    (change the terrain even if you do not get ore or any other resource back)

    Do not use the debug drill cause a slight mouse move will not "pause" the drilling.

    Hope it helps.
     
    #6
  7. RazzleWin

    RazzleWin Captain

    Joined:
    May 21, 2017
    Messages:
    284
    Likes Received:
    306
    Ok @rewt I'm understanding what your talking about now. That same thing was happening with me to but in 9. Single player. That was on a planet digging ore. Would happen with both the hand held or drone. All hand held drill types. Never tried the Debug one.
    Only way to get it to start mining again was to move the beam left or right and sometime had to move back and forward. It would use fuel the whole time. So I would say this bug has been there for awhile.
    But with all that it never happened all the time. I always thought maybe I was hitting at the wrong angle of drilling. So was never able to reproduce with a save or anything. Just moving was enough to get it going, so would logging out and back in.
     
    #7
  8. rewt

    rewt Lieutenant

    Joined:
    Nov 29, 2015
    Messages:
    83
    Likes Received:
    78
    @RazzleWin I didn't play at all @ 9.x so i didn't know. The debug drill have a BIIIIIIGER radius so it almost removes the need to point left, right, up or down a bit to start drilling again. But i manage to reproduce it even with the debug drill :)

    So the wrong keyword is "pause". It does not pause, it simply stops drilling while consuming "ammo".
     
    #8
    Last edited: May 17, 2019 at 9:16 PM
  9. RazzleWin

    RazzleWin Captain

    Joined:
    May 21, 2017
    Messages:
    284
    Likes Received:
    306
    @rewt The key thing you said was you managed to reproduce it! (We so need a thump's up emot)
     
    #9
  10. rewt

    rewt Lieutenant

    Joined:
    Nov 29, 2015
    Messages:
    83
    Likes Received:
    78
    I want to add that when the drill stops drilling do not move the mouse, exit game, load game without moving the mouse ingame...still no drill
     
    #10
  11. Pach

    Pach Captain

    Joined:
    Dec 16, 2017
    Messages:
    387
    Likes Received:
    426
    I think I figured out the root cause for this.

    Too close to the target.

    I'm used to getting really close to what I'm mining, and I think what is happening, is the drill "target point" is actually inside the terrain we are drilling, and it's "confusing" it, so it stops.

    If I back a bit away, and keep a bit further range from how I used to drill with the old drills, it seems to keep going/moving just fine.
     
    #11
    Germanicus likes this.
  12. Zaflis

    Zaflis Commander

    Joined:
    Sep 15, 2017
    Messages:
    275
    Likes Received:
    149
    Nah, it stops same way at a distance. As far as mining distance goes, as far as you can see the targeting circle, you can mine unless it bug-pauses. My theory is that there is some hit overlap with 2 different voxelmaps, the terrain and ore vein. But i don't know how the different voxels merge etc so no actual idea.

    Why is this thread tagged "CURRENTLY not reproducible"? I can reproduce 100% every time i mine. I guess i should record some video then, brb...
     
    #12
  13. Flash Hendricks

    Flash Hendricks Captain

    Joined:
    Oct 10, 2016
    Messages:
    646
    Likes Received:
    893
    I find both drills pause for no reason, but when drone mining it happens very often when drilling straight down, hardly ever as soon as you drill horizontally. Really weird!
     
    #13
  14. Zaflis

    Zaflis Commander

    Joined:
    Sep 15, 2017
    Messages:
    275
    Likes Received:
    149
    Here is a video, notice that ammo is constantly depleting. I'm not releasing the mining button. Youtube may still be processing it a little while.
     
    #14
  15. Pantera

    Pantera Moderator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    4,282
    Likes Received:
    3,609
    Because I cannot reproduce it. Does it only happen with the personal drone ?

    Can you attach the save game with your character left in this location ?
    Thanks
     
    #15
  16. Zaflis

    Zaflis Commander

    Joined:
    Sep 15, 2017
    Messages:
    275
    Likes Received:
    149
    Zipped save there:
    https://1drv.ms/u/s!AkA8eob3K73BhAzDeWNo9mrwPYIn

    But really it happens on every planet and every mining node. Just now i landed on new planet and picked first safe ore vein that came across. It is singleplayer.
     
    #16
  17. Pantera

    Pantera Moderator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    4,282
    Likes Received:
    3,609
    Ok thanks I found it now it's only with the personal drone.
    Has anyone got this without the personal drone ?
     
    #17
  18. Pach

    Pach Captain

    Joined:
    Dec 16, 2017
    Messages:
    387
    Likes Received:
    426
    I only drone drill. I'll try personal drilling and see if it happens. I need to mine an asteroid here shortly.
     
    #18
    Germanicus likes this.
  19. Pach

    Pach Captain

    Joined:
    Dec 16, 2017
    Messages:
    387
    Likes Received:
    426
    @Pantera
    I just EVA'd and went to hand-drill an asteroid.

    Does it hand-drilling/no drone as well.

    EDIT:
    It's harder to see it doing it because of the beam light effect overshadowing the spinning circles, but it does it and pauses collecting ore.
     
    #19
    Germanicus likes this.
  20. Pantera

    Pantera Moderator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    4,282
    Likes Received:
    3,609
    Thanks both with & without the PD will get looked at.
     
    #20
    Germanicus likes this.

Share This Page