Fixed Heavy Windows texturing/coloring bug [00259]

Discussion in 'Fixed (Read Only)' started by sulusdacor, Jun 19, 2022.

  1. sulusdacor

    sulusdacor Captain

    Joined:
    Nov 27, 2018
    Messages:
    233
    Likes Received:
    469
    Build:1.8.1 3843 (noticed since 1.8 hit)
    Mode: creative (probably all modes)

    Reproducibility: not sure, since i have not found a way to reproduce it.
    Severity: low

    Type: coloring/texturing bug (maybe only a display bug?)

    Summary: heavy windows revert back to default grey

    Description: heavy windows go back to a default grey color and smooth texture. you are not able to color/texture them in this state and the only way to "fix" the problem is to replace the window, which i did at first. but sadly not a fix, because in another session the windows (or different ones) had the same issue. so currently heavy windows are broken. it happened on a build i was working on. i noticed this in other instances too since then, affect the default blueprints/POI's too.

    Steps to Reproduce:
    not sure how to reproduce this.
    you can load a default bp like the polar outpost which already has the issue. but i could not find a way to give the bug to a heavy window intentionally with things like reloading, spawning new blueprints etc, aka my attempts to reproduce this failed.
    the unique thing that happened on the polar outpost is that sometimes going to the main menu and then resuming the game brings the texture+color to one heavy window side. but this "fix" did not work on my own builds and for the polar outpost only affected one windows front and only happended once, the rest was still bugged and i could not "fix" more windows with that. (but the reason why i wrote potentially just a display bug)

    Screenshots, Crash Logs, any other Relevant Information or Download links:

    polar outpost had white windows here when submitted: https://empyriononline.com/threads/col-civ-polar-outpost.97630/
    my game default bp loaded in default creative, same window (+the one i managed to "fix" by going into the main menue and resuming the game then):
    [​IMG]
    affects other players too (from a stream):
    [​IMG]
    (single player, assuming that is the mode he is playing)

    noticed first in reforged creative on my own build, but this is not a reforged issue. same problem when i load the bp in default creative and affects base game bp too, see above.:
    [​IMG]
     
    #1
    Noob42, jmaasing and Germanicus like this.
  2. Garaman

    Garaman Captain

    Joined:
    Aug 23, 2020
    Messages:
    343
    Likes Received:
    426
    Possibly related: the heavy windows take about a quarter second to respond to salvage / rotate actions. They feel laggy unlike every other block.
     
    #2
    jmaasing and Germanicus like this.
  3. Noob42

    Noob42 Lieutenant

    Joined:
    Sep 21, 2020
    Messages:
    35
    Likes Received:
    92
    Same issue for me. I've already tried file verification and started a new game (creative mode) no change.
     
    #3
  4. iKat

    iKat Ensign

    Joined:
    Dec 26, 2018
    Messages:
    11
    Likes Received:
    8
    I had this issue in experimental but it got fixed. Now we're on public release, the issue is back. I added the heavy windows in game on the official vanilla server, but I have seen similar effect in the POI Abandoned Reactor, also in creative. I would have reported it earlier but I noticed Sulusdacor had already raised a bug report. Anyway 1.8.2 hotfix and still no fix so I thought I ought to add my 2 penneth to this post :)
     
    #4
  5. iKat

    iKat Ensign

    Joined:
    Dec 26, 2018
    Messages:
    11
    Likes Received:
    8
  6. Pantera

    Pantera Administrator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    5,114
    Likes Received:
    6,780
    That particular issue with windows is known to us & we will have a fix done for it soon.
     
    #6
    Pach likes this.
  7. Garaman

    Garaman Captain

    Joined:
    Aug 23, 2020
    Messages:
    343
    Likes Received:
    426
    This is actually very easy to reproduce, though I have no clue what's going on. The video below shows a few of the issues, namely:
    1. Sometimes the texture doesn't apply
    2. Sometimes a texture gets applied to the wrong window? (based on the order they were placed apparently)
    3. Deleting windows is slow
    4. The preview window disappears after you delete a block
    5. Placing another type of window or glass railing will corrupt the textures. Removing it fixes it (Pear78 noticed this)



    Edit: The embedded video above doesn't show up for me, just the thumbnail. Is this related to the privacy changes? Does this display correctly for the devs?

    Edit #2: Now it showed up as a video. Maybe it was a momentary glitch.
     
    #7
    Last edited: Jun 26, 2022
    jmaasing likes this.
  8. bbk.3164

    bbk.3164 Commander

    Joined:
    May 17, 2016
    Messages:
    329
    Likes Received:
    112
    Build: 1.8.2 3846
    Mode: MP
    Mode: Surv

    SERVER NAME: HWS RE EU
    SEED-ID: -

    If applicable: -
    MODIFIED PLAYFIELDS: -

    Reproducibility: yes
    Severity
    : always

    Type: Heavy Window Blocks (BA)

    Summary: -

    Description:

    When I try to change the color and texture "heavy window" (BA) = it's IMPOSSIBLE (!) The texture and color doesn't change, or only the color changes, but rarely !
    If you remove a window block and put a new one in, then all window blocks around it will change their texture and color (!)

    Steps to Reproduce:
    1) install several window blocks (BA)
    2) pick up the "texture and color tool"
    3) try painting the windows a different color and a different texture

    Screenshots, Crash Logs, any other Relevant Information or Download links:
     
    #8
    Germanicus likes this.
  9. bbk.3164

    bbk.3164 Commander

    Joined:
    May 17, 2016
    Messages:
    329
    Likes Received:
    112
    screen :
     
    #9
  10. Phatamata

    Phatamata Ensign

    Joined:
    Dec 13, 2016
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    i have experienced the same thing with regular windows as well. Sometimes when placing regualar windows, the frame will disappear and only the glass panel will show. sometimes the glass panel looks cracked with some kind of glitching.
     
    #10
  11. Kats

    Kats Lieutenant

    Joined:
    Dec 2, 2020
    Messages:
    68
    Likes Received:
    34
    All the windows. It also happens with rails.
     
    #11
    Last edited: Jul 3, 2022
  12. Tantulous_Wilkies_World

    Joined:
    Jun 23, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I have experienced something similar, but it is that the textures do not show correctly, until I use the multitool to change which side the tinted window Payne shows on and the texture is blurred, happens with all heavy window blocks
     
    #12
  13. XLJedi

    XLJedi Lieutenant

    Joined:
    Sep 25, 2021
    Messages:
    91
    Likes Received:
    62
    Build: 1.8.4
    Mode: Creative

    Reproducibility: 100%
    Severity: minor

    Type: Window Block Texture/Color

    Summary: Many of the heavy windows (possibly all?) do not allow textures or colors to be applied.

    Description: cannot change the window frame color or texture on heavy windows

    Steps to Reproduce:
    1) Install a heavy window
    2) Try to paint it blue
    3) The color of the window frame will not change

    Screenshots, Crash Logs, any other Relevant Information or Download links:
    [​IMG]
     
    #13
    Germanicus likes this.
  14. Pantera

    Pantera Administrator
    Staff Member

    • Developer
    • Moderator
    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    5,114
    Likes Received:
    6,780
    A fix for this will be available today in a few hours from now.
     
    #14
    Germanicus likes this.

Share This Page